AZ Sint-Blasius

Bijnier

Bijnier

De bijnier is een klein klierorgaan gelegen net boven elke nier (vandaar de naam), maar heeft voor het overige weinig relatie met de werking van de nieren.

Een aandoening van de bijnier kan gepaard gaan met overproductie van hormonen, alsook met een tekort. Vaak is de oorzaak een (goedaardig) gezwel in de bijnier, maar ook andere oorzaken zijn mogelijk.

Feochromocytoom

Zeldzaam goedaardig gezwel van de bijnier welke een overmaat aan stresshormonen adrenaline, noradrenaline en afgeleide producten produceert (cathecholamines).

Ziekte van Conn

Zeldzaam goedaardig gezwel van de bijnier waarbij er een overmaat aan het hormoon aldosteron geproduceerd wordt, met verhoogde bloeddruk tot gevolg.

Ziekte van Addison

Zeldzame aandoening van de bijnierschors waarbij er een tekort ontstaat in de afgifte van bijnierhormonen cortisol, aldosteron en androgenen.

Bijnier crisis, hydrocortisone stress schema

Een bijniercrisis ontstaat als mensen met een bijnierschorsinsufficiĆ«ntie te maken krijgen met (hevige, lichaamelijke) stress (zoals daar zijn: koorts, een operatie, een VKO, een zware ontsteking ā€¦.). Een bijniercrisis is een mogelijk levensbedreigende situatie voor mensen met bijnierschorsinsufficiĆ«ntie.

Tijdens een stressvol moment maken de bijnieren niet voldoende cortisol aan terwijl daar wel meer behoefte aan is. Bij een dreigende bijniercrisis is het belangrijk om: De dagelijkse hoeveelheid hydrocortison volgens het stressschema aan te passen. Wanneer het niet lukt om extra tabletten te slikken of wanneer dat niet het gewenste effect heeft dan moet de hydrocortisone via een injectie in de spier worden gegeven: Aanmelding via Spoed, Nood injectie Solu-Cortef 100 mg

Syndroom van Cushing

Zeldzame aandoening van de bijnier waarbij er een overmaat aan het hormoon cortisol geproduceerd wordt, met zeer veel klachten tot gevolg: oa verhoogde bloeddruk, vetopstapeling rond buik en nek, spierafbraak, gewichtstoename, diabetes, broze huid, striemen op buik en billen, vermoeidheid, slaapproblemen, osteoporose, gemoedsschommelingen…

Webdesign by TARTAAR agency