AZ Sint-Blasius

Hypofyse

Hypofyse

De hypofyse is een klein klierorgaan net onderaan de hersenen. Deze klier staat centraal in de productie van heel wat verschillende hormonen. Er kan zowel over- als onderproductie van deze hormonen ontstaan. Er is in de hersenen een dichte relatie van de hypofyse met de oogzenuwen, waardoor een hypofyseletsel het zicht kan beïnvloeden. 

Acromegalie

Overproductie van groeihormoon waardoor overmatige groei van voeten (vergroting schoenmaat), handen (ringen die niet meer passen), neus, en ook schade aan organen kan ontstaan (verhoogd risico op hart-en vaatziekten, diabetes, darmpoliepen) 

Hyperprolactinemie 

Overproductie van prolactine, dit kan veroorzaakt worden door een goedaardige tumor van de hypofyse (prolactinoom), alsook door sommige medicatie (Primperan, Motilium, de anticonceptie pil). 

Hypofyse adenoom

Goedaardige tumor van de hypofysevoorkwab. Hierbij kan zowel abnormale overproductie van hypofysehormonen voorkomen, alsook een verdringing van het normale hypofyse weefsel waardoor anderzijds een te kort in hormonen kan ontstaan. De klachten hangen af van welke hormonale assen betrokken zijn. Er kunnen ook stoornissen in de hormonale productie van de hypofyse achterkwab ontstaan met afwijkingen in de zout- en vochthuishouding. 

Door de dichte relatie met de oogzenuwen kunnen delen van het gezichtsveld uitvallen als het om een grote hypofyse tumor gaat (macro-adenoom >1 cm) 

Ziekte van Cushing

Overproductie van het stimulerend hormoon uit de hypofyse (ACTH) dat de bijnieren aanzet tot cortisol productie. Hierdoor ontstaat een overproductie van het stress hormoon cortisol, met zeer veel klachten tot gevolg: oa verhoogde bloeddruk, vetopstapeling rond buik en nek, spierafbraak, gewichtstoename, diabetes, broze huid, striemen op buik en billen, vermoeidheid, slaapproblemen, osteoporose, gemoedsschommelingen…