AZ Sint-Blasius

Endocrinologie
Andrologie

Andrologie

Hierbij worden afwijkingen in het mannelijke voortplantingsstelsel onderzocht, zoals verminderde vruchtbaarheid, stoornissen in de productie van mannelijk hormoon (oa testosteron) of seksuele stoornissen.

Bijnier

De bijnier is een klein klierorgaan gelegen net boven elke nier (vandaar de naam), maar heeft voor het overige weinig relatie met de werking van de nieren.

Calcium

Calcium is een mineraal dat belangrijk is voor de opbouw van de botten, alsook in de geleid van elektrische signalen in het lichaam. De concentratie is dan ook zeer nauw geregeld.

Osteoporose

Botontkalking of osteoporose is een frequent voorkomende botaandoening.
Bij otsteoporose ontstaat er een onevenwicht in het botmetabolisme met een overwicht in afbraak van het bot.

Diabetes Mellitus

Diabetes (mellitus) of suikerziekte is een stofwisselingsziekte die wordt gekenmerkt door ofwel een tekort aan insuline of insuline die onvoldoende werkzaam is. In beide gevallen ontstaat een teveel aan bloedsuiker (glucose) in het bloed.

Hypofyse

De hypofyse is een klein klierorgaan net onderaan de hersenen. Deze klier staat centraal in de productie van heel wat verschillende hormonen

Obesitas

Obesitas is een ziekte die gekenmerkt wordt door een overdreven ophoping van vet in het lichaam. Sinds 1997 wordt obesitas als een chronische ziekte erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Schildklier

De schildklier is een vlindervormig orgaan vooraan in de hals, ongeveer ter hoogte van het strottenhoofd. De schildklier staat in voor de productie van schildklierhormoon (T4 en T3).